EU på NEXT

Hvordan kan tømrer, snedker og frisører på next smage, se og mærke eu I deres hverdag? – Og hvad betyder det for deres lyst til at stemme til ep-valget?

De unge projektledere og konsulenter Kolja Dahlin og Sofie Puntervold Kristensen fra We Do Democracy var ærlig talt mere spændt end sædvanligvis, da de i maj tog hul på 3 dages fagligt fokus på EU og EP-valget med 100 elever på NEXT – UDDANNELSE KØBENHAVN. Et par uger tidligere havde stort set alle eleverne indikeret, at de absolut “ingen tanker havde om EU og EP-valget til juni”. Forståeligt nok. For hvor starter man lige, når man skal forholde sig til EU og EP-valget?

Man starter dér, hvor EU kan mærkes på egen krop. For NEXT eleverne er det, når de står på byggepladsen og der er krav om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen, når de spiser deres kylling i frokostpausen med vished om, at den ikke er dyppet i klorin eller når de i fremtiden skal lave fremtidens byggeri – og faktisk helst vil (og yes, det er alle eleverne) bygge bæredygtigt.

Her startede vi og pludselig forvandlede oplevelsen af “ingen tanker at have om EU” til, at eleverne havde klare holdninger, spørgsmål og synspunkter, de ville dele med de unge politikere, vi havde besøg af og de interessent perspektiver, de blev præsenteret for fra blandt andre Lærlinge for bæredygtighed.

Bevidstheden om EU’s lange tråde ind i vores liv var tydelig for de unge NEXT elever og på dag 3 byggede vi stemmebokse, dekorerede stemmeboksene med viden og de unges egne budskaber om EU’s påvirkning og vigtigheden af at stemme.

EP temauge sluttede af med en stor valgfest, hvor de 100 elever og andre interesserede fra NEXT var inviteret til valgfest, når de havde været en tur igennem stemmeboksen. I stemmeboksen fandt de unge en guide til, hvordan man stemmer, elevernes bud på de væsentligste påvirkninger EU har på vores liv og argumenter for, hvorfor særligt unge skulle bruge deres stemme 9. juni. Alle stemte den dag.

Efterfølgende stod stemmeboksene på NEXT og Demokrati Garage frem til 9. juni, så andre borgere, der var i tvivl om, hvorfor de skulle stemme, kunne besøge NEXT elevernes valgbokse og gå på optagelse i deres argumenter.